Balle Sogns Lokalhistoriske Forening. Top midten. Top højre.


Opdateret
21 03 2016

Forsiden
Sognets
Historie
Artikler
Skifte Protokol Vester
Kejlstrup
Foreningens
Arkiv
Dansk Folkeminde- samling
Litteratur
& Links

Tidligere aktiviteter
Program
Bestyrelsen

Oversigt
Alfabetisk
register

mail

Artikler


Artiklerne som er nævnt her er nogle få af de artikler  foreningen råder over.

De understregede artikler kan vælges direkte her fra siden.

Øvrige nævnte artikler kan rekvireres fra foreningen.

Vi har flere fortællinger, beretninger og beskrivelser af bl.a. gårde,  husmandssteder og forskellige lokaliteter i sognet.

Kontakt venligst et medlem af bestyrelsen!

Anton Winter 1901 - 1964 - Som klog mand.
Brændevinshullet 1943.
Gl. Balle savværk  

Grundtvig som hørdyrker 1834 - 1845.
Hvinningdal købmandshandel 
Jens Laursen dræbt ved Dybbøl 1864.

Kjærsgaard vindmølle ca 1850 - 1885.
Maren fra Vester Bording 1795.
Rør - og Halmtag  

Svensk kanonkugle  1670
Tyveri af julesmåkager 1946.
Ulve i Balle Sogn  
Vester Kejlstrup og udstykningen  1936.

Balle Kirkeby første købmandsforetning 1906.
Branden i Balle Bye 1790.  
Branden i Hvinningdal by 1952.

Friskolen i Balle 1872 - 1889.
Helligkilder i Balle sogn.
Vej over Balle kirkegård 1936.

Ejendomme:
   Lundegaard, Buskelundvej 5 / Buskelundhøjen 134.
   Ndr. Højmarksvej 27 - Familien Kroghs slægtsgård.
   Steensborg, Øster Bordingvænget 25.
   Nedergaard, Vesterbakken 3b, Balle.

Balle-Sogns Lokalhistoriske Forening

blev stiftet i 1991 med det formål at medvirke til indsamling og opbevaring af bevaringsværdige dokumenter, skøder og  billeder m.m. fra sognet. 

Foreningen udarbejder beskrivelser af egnens historie, gårdes historier og historie om personer.  

Desuden laves optegnelser fra Balle sogn ud fra indsamlede materialer.Anton Winther

Af: Vagn Lihn Kristensen

Anthon Winther er barnebarn af den kloge mand Anders Winther fra Hvinningdal (1778-1849).
Anton var også lidt af en "klog mand". Han var kendt vidt omkring for sin forudsigelse af vejret, og sin store interesse for astrologi, himmelrummet, galakser og stjernernes vandring.

Ud af en søskendeflok på 10, var Anthon Winther den eneste der havde arvet sin farfar Anders Winthers evner til at forudsige vejret, og fået andre overnaturlige kræfter. Hans farbror Søren Winther i Balle var dog også udstyret med disse kræfter.

Anthon Winther gik i Hvinningdal skole, blev konfirmeret og kom ud at tjene på landet. 
Den 15/09 - 1934 blev han gift i Sinding kirke med, Ingeborg Rosalie Petersen, født 05/07 - 1909 i Sinding by, datter af Skomager Jens Petersen og Sofie Kristensen, Sinding by og sogn.

Slægtsejendommen overtog Anthon i 1929 efter sin far. Vist som  7. generation.
Han var bestemt ikke landmand, det var andre ting, der havde hans interesse. 

Anton Winthers gård midt i Hvinningdal by

Anton Winthers gård midt i Hvinningdal by.

Han sælger da også ejendommen i 1937, og de flytter i et hus i Sinding. Senere flytter de til Vinderslev mark.
Anthon Sørensen Winther
var født den 20/06 - 1901 på slægtsejendommen i Hvinningdal, Hvinningdalvej 88, Matr. nr. 6a Hvinningdal by. Hans forældre var  Mogens Peter Sørensen, også kaldet Moust Winther, og Margrethe Andersen Nyhus. Anton er bror til Anders Winther (1900-1945).

Anders var medstifter af Winthers Cykler i Them.
Anthon Winther kørte herefter rundt som uldkræmer. Han havde en motorcykel med sidevogn og kom vidt omkring. Han var meget afholdt, var en behagelig, altid glad, gemytlig og venlig person og en god fortæller.

Den store interesse var himmelrummet med stjernerne og galakser. Han gik også meget op i syner og varsler, var en stor naturelsker, holdt meget af at læse, og havde selv mange bøger. 
Han havde abonnement på H.P. Hansens historiske tidsskrifter. 
De bøger han læste i var bl. andet:

Syner og Varsler, af H. P. Hansen Mennesket spår, af Michael Home Stjernehimlen, af J. Raiser 1867 Verdensrummets gåder, af C. Luplau Janssen Dagens Dronning og hendes slægt En astronoms fortællinger om andre kloder, og livet på disse 1887 Spind og Bind - Bindehosen, Bindestuen og Hosekræmmerens saga, af H. P. Hansen Småtteri, Jyske vers.

Han var også en flittig læser af bibelen som altid lå fremme på bordet.

Anthon Winther kunne andet end forudsige vejret. Allerede som barn kunne han læse over vorter.  

Holger Lihn født i Hvinningdal 16. Maj 1903 fortæller:

Som dreng havde jeg mange vorter på mine hænder. Jeg var godt træt af dem, og blev ofte drillet i skolen. En dag siger Anton Winther, som var et par år ældre end mig: Jeg kan godt få dine vorter væk. Hvordan spurgte Holger ?. Op af lommen halede han et stykke sygarn, som han bandt stramt om en af vorterne, hvorefter han spyttede på vorten. Jeg tror nok, at han også sagde en remse. Næste morgen da jeg vågnede skulle jeg selv spytte på vorten, og i løbet af nogle dage faldt vorten af, slutter Holger Lihn.

Der fortælles, at hvis man ville undgå at få flere vorter, skulle man lægge sytråden under en sten, helst i en hønsegård.

Alis Stordal født Winther 1937, Anthon Winthers datter fortæller:

Min far var engang nordpå med sin uldsæk. I en landsby ser han om aftenen et kors på himlen. Da han senere et sted i landsbyen kommer ind med sine uldvarer siger han:
"Der vil snart ske en frygtelig ulykke her i byen".
Samme aften kastede en kvinde sig ud for toget, og blev dræbt på stedet.

En efterårsaften i 1936, da min mor og far var på vej hjem, forsætter Alis Stordal, ser de begge et kors på himlen. Min far tog det som et varsel, om at den anden verdenskrig vil komme. 

Samme efterår udtalte han til dagbladet Politikken, at der ville komme en krig mellem nationerne, hvor verdens befolkning ville blive delt i to lejre, og at det italienske diktatur styre derefter ville gå under. Han sagde videre: 

"Ve Britland og dine forbundsfæller, talte er dine dage, fordi I hele tiden ville have skæppen fuld på andres bekostning. Det bæger, I har skænket andre, vil I selv komme til at drikke, og det vil blive besk".

Han har også set varsler for at tredje verdenskrig ville komme, og den vil starte i mellemøsten. 

En efterårsdag i 1936 ser Anton Winther i sin kikkert, at der blev kastet noget ud fra solen. Det viste sig som to sorte prikker på himlen, han så verden dele sig i to dele, og de var begge lige onde.
Jeg husker, fortæller Alis Stordal, hvordan landmændene kom og forhørte sig om vejret. Det var specielt i høsten.
Til højtiderne, jul, påske og pinse ringede aviserne gerne, eller der kom en journalist for at høre, hvordan vejret ville blive. Det passede gerne med min fars forudsigelser.

Et vanskeligt høstår forudsagde min far, en måned forud, at indtil den 16 september kunne der regnes med nogenlunde forhold til bjergning af høsten. Allerede den 15 september om middagen begyndte det at regne, og efter den tid var det umuligt at få bjerget resten af høsten.

Min far har fortalt mig om, hvordan han den 15 oktober 1936 forudsagde at en svær orkan ville ramme Danmark, specielt vestkysten. Han rettede henvendelse på kompetent sted om, at en stormvarsel blev udsendt, men han blev afvist.
Natten til søndag den 18 oktober kom orkanen, med højvande og oversvømmelse langs vestkysten. Først om lørdagen udsendte Meteorologisk Institut stormvarsel:

VEJRUDSIGT. Hele landet:      Udsigt til stærke vestlige vinde med mildt vejr, og spredte byger.      Der er stormvarsel for hele landet.

Der blev målt vindstyrke 12 =108 km/t. natten til søndag, og vindstyrke 11 om søndagen.
I Silkeborg blev der målt vindstyrke 10, svær storm.
Der var i oktober måned 1936 flere gange kraftig storm. Under orkanen var der alene fra Esbjerg fiskerihavn 30 - 40 fiskekutter i havsnød, 9 af kutterne forliste under orkanen, og alene her mistede 31 personer livet. De tre første kuttere der blev fundet vraggods fra, var Eigil, Knud, og Povl Breinholt alle af Esbjerg.

Min far kunne også andet end det der med vejret. Således var han rigtig god til at sætte en hø- eller kornstak. Det skete ofte, at der var bud efter ham til det.
Han solgte også kartoffeloptagere, på markeder og dyrskuer.

Min far røg lang pibe, han havde også en merskumspibe.
I mit hjem i Vinderslev, havde min far den ene stue til sin strikkemaskine. Her blev der strikket mange trøjer under den anden verdenskrig, som min mor syede sammen.
Min far gik også ud som daglejer ved egnens landmænd. Han gik i roerne, hjalp til i høsten og når der ellers var brug for ham.

Anton Winthers hustru, Ingeborg Rosalie Winther, født Pedersen døde 15. Juli 1959 på Vinderslev mark, 52 år gammel.
Anton Winther døde 29. April 1964 på Vinderslev mark, 63 år gammel. De er begravet på Sinding kirkegård.

Tilbage til toppen
Anton Winthers vejr beregning var baseret på solen og månen.

Han har fortalt, at fuldmånen betyder intet for vejret. Nordøstenvind giver megen nedbør, men kun kortvarig.


Er der en stor ring langt borte fra solen, er det et tegn på at der findes iskrystaller i stor højde i atmosfæren, hvilken ofte står i forbindelse med et lavtryk, og at der gerne kommer lidt regn. Er ringen tæt ved solen, bliver regnen kraftig.
Når milde vinde stiger til vejrs, vil mødet med kolde luftstrømme give uro i naturen.

Morgenrød giver aftenblød, men morgenrød i forbindelse med sky optræk fra vest betyder, at det smukke vejr nu befinder sig mod øst.

 Document made by Erik Thisted with KompoZer    © Balle Sogns Lokalhistoriske Forening. Til toppen af siden                                 WEB